Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De zaadhandelaar

Beste

Zou iemand dit vraagstuk willen oplossen?

"Een zaadhandelaar heeft prei, selder en koolzaad, elk in pakjes van 5, 10 en 50 gram. De inkoopprijs voor een zakje zaad hangt enkel van de massa af: 25 eurocent, 40 eurocent of 1 euro. De verkoopprijs hangt ook enkel van de massa af: 30 eurocent, 50 eurocent of 1,20 euro.

De handelaar koopt achtereenvolgens 100, 120 en 150 pakjes prei van 5, 10 en 50 gram aan. Hij koopt (in dezelfde orde) ook 200, 140 en 160 pakjes selder en 80, 80 en 30 pakjes koolzaad. Alle zakjes worden verkocht.

Bepaal de totale inkoopprijs, de totale verkoopprijs en de totale winst per zaadsoort. Druk het antwoord eerst uit in termen matrices en reken dan uit."

Hartelijk dank!

Kasper
3de graad ASO - zondag 13 juni 2021

Antwoord

Wat dacht je hiervan?

$
\begin{array}{l}
\begin{array}{*{20}c}
{aantallen} & {\begin{array}{*{20}c}
{5g} & {10g} & {50g} \\
\end{array}} \\
{\begin{array}{*{20}c}
{prei} \\
{selder} \\
{koolzaad} \\
\end{array}} & {\left( {\begin{array}{*{20}c}
{100} & {120} & {150} \\
{200} & {140} & {160} \\
{80} & {80} & {30} \\
\end{array}} \right)} \\
\end{array} \times \begin{array}{*{20}c}
{inkoopprijs} \\
{\left( {\begin{array}{*{20}c}
{0,25} \\
{0,40} \\
{1,00} \\
\end{array}} \right)} \\
\end{array} = \begin{array}{*{20}c}
{inkoop} & {prijs} \\
{\begin{array}{*{20}c}
{prei} \\
{selder} \\
{koolzaad} \\
\end{array}} & {\left( {\begin{array}{*{20}c}
{223} \\
{266} \\
{82} \\
\end{array}} \right)} \\
\end{array} \\
\begin{array}{*{20}c}
{aantallen} & {\begin{array}{*{20}c}
{5g} & {10g} & {50g} \\
\end{array}} \\
{\begin{array}{*{20}c}
{prei} \\
{selder} \\
{koolzaad} \\
\end{array}} & {\left( {\begin{array}{*{20}c}
{100} & {120} & {150} \\
{200} & {140} & {160} \\
{80} & {80} & {30} \\
\end{array}} \right)} \\
\end{array} \times \begin{array}{*{20}c}
{verkoopprijs} \\
{\left( {\begin{array}{*{20}c}
{0,30} \\
{0,50} \\
{1,20} \\
\end{array}} \right)} \\
\end{array} = \begin{array}{*{20}c}
{verkoop} & {prijs} \\
{\begin{array}{*{20}c}
{prei} \\
{selder} \\
{koolzaad} \\
\end{array}} & {\left( {\begin{array}{*{20}c}
{270} \\
{322} \\
{100} \\
\end{array}} \right)} \\
\end{array} \\
\downarrow \\
\begin{array}{*{20}c}
{verkoop} & {prijs} \\
{\begin{array}{*{20}c}
{prei} \\
{selder} \\
{koolzaad} \\
\end{array}} & {\left( {\begin{array}{*{20}c}
{270} \\
{322} \\
{100} \\
\end{array}} \right)} \\
\end{array} - \begin{array}{*{20}c}
{inkoop} & {prijs} \\
{\begin{array}{*{20}c}
{prei} \\
{selder} \\
{koolzaad} \\
\end{array}} & {\left( {\begin{array}{*{20}c}
{223} \\
{266} \\
{82} \\
\end{array}} \right)} \\
\end{array} = \begin{array}{*{20}c}
{winst} & {prijs} \\
{\begin{array}{*{20}c}
{prei} \\
{selder} \\
{koolzaad} \\
\end{array}} & {\left( {\begin{array}{*{20}c}
{47} \\
{56} \\
{18} \\
\end{array}} \right)} \\
\end{array} \\
\end{array}
$

Helpt dat?

WvR
maandag 14 juni 2021

©2001-2024 WisFaq