Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaarddeviatie

Hallo
Ik zit hier met een probleem, het lijkt heel simpel, maar ops chool snapte ik er niks van misschien kunnen jullie me helpen. Ik ben het natrium gehalte in zweet aan het bepalen, nu moet ik de standaarddeviatie uit een duplo meting bepalen. Stel je meet eerst 26 millimol/l en dan 29 millimol/l. Hoe kun je dan vanuit deze twee waarde de standaarddeviatie berekenen??
oke alvast bedankt voor de hulp
groetjes

imo
Iets anders - maandag 31 maart 2003

Antwoord

Hoi,

De formule om de standaarddeviatie (of standaardafwijking) bij een populatie te berekenen is

Eerst maar 'ns het gemiddelde berekenen. (26 + 29)/2 = 271/2.
De afwijking t.o.v. de eerste waarneming en het gemiddelde is 26 - 271/2 = -11/2. Dat in het kwadraat is (-11/2)2= 21/4.
De afwijking t.o.v. de tweede waarneming en het gemiddelde is 29 - 271/2 = 11/2 en dat in het kwadraat is eveneens 21/4.
Dus de standaarddeviatie is Ö((21/4 + 21/4)/2) en dat is 11/2 (in jouw opgave is de standaarddeviatie dus 11/2 millimol/l).

Davy
maandag 31 maart 2003

©2001-2024 WisFaq