Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunten van een exponentiële en een lineaire functie

Gegeven: f(x)=150(1,05)x en g(x)=150+13x
Duidelijk is dat f(0)=g(0)=150.
Grafisch kun je zien dat er een tweede snijpunt is in de buurt van x=22.
Hoe kun je 150(1,05)x-13x-150=0 algebraïsch oplossen?

Willem
Iets anders - maandag 10 mei 2021

Antwoord

Ik denk dat dat niet zal gaan. Dit soort niet-algebraïsche vergelijkingen heeft vrijwel nooit makkelijk te vinden oplossingen (behalve de oplossingen die je zo ziet).
Ik heb Maple geprobeerd maar die deed alleen numerieke benaderingen en kreeg ongeveer $21{,}66$ voor die tweede oplossing.
Kijk ook eens naar Wolfram Alpha

kphart
maandag 10 mei 2021

©2001-2024 WisFaq