Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Pot

Een vulapparaat deponeert jam in potten volgens een normale verdeling N(506,3). De grootte van glazen potten zelf is ook normaal verdeeld met N(512, 4).
  • Hoe groot is de kans dat de jam bij het vullen niet in de glazen pot kan?
Zal u aub mij helpen met deze vraag.

R.
3de graad ASO - zondag 9 mei 2021

Antwoord

De inhoud van de pot noem ik Ipot met gemiddelde waarde \mupot=512 en standaarddeviatie \sigmapot=4.
De hoeveelheid jam noem ik Ijam met gemiddelde waarde \mujam=506 en standaarddeviatie \sigmajam=3.

Maak een nieuwe variabele V = Ipot-Ijam. Als V groter is dan nul, dan is de inhoud van de pot groter dan de hoeveelheid jam en past de jam in de pot. Als V kleiner is dan nul, dan is de inhoud van de pot kleiner dan de hoeveelheid jam en past de jam niet.

V is het verschil tussen twee normaal verdeelde variabelen Ipot en Ijam.. Dan is V ook weer normaal verdeeld met:

\muV = \mupot-\mujam
\sigmaV= √(\sigmapot2+\sigmajam2)
(Let op het plus-teken bij de berekening van \sigmaV!).

Dus:
\muV = 512-506 = 6
\sigmaV= √(42+32) = 5

De vraag is dan:
Gegeven de normaal verdeelde variabele V met N(6 , 5). Hoe groot is de kans op een waarneming kleiner of gelijk aan nul (zie onderstaande figuur)?

q92154img2.gif

Ik kom op 11,5%. Jij ook?

GHvD
maandag 10 mei 2021

©2001-2025 WisFaq