Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische integraal

Giede avond
Ik stuure deze middag een vraag naar Wisfaq waarvan ik nu, na zelf wat puzzelen dacht gfevonden te hebben.
I=(cotgx-cosecx)2dx/(sin2x)
I= (cosx-1)2/(sinx.sin2x)dx
I= (1/2)(1-cosx)2dx/(sinx (1-cosx))
I=1/2(1-cosx)/sinxdx
I= 1/2.2(sin2x/2 )/2sinx/02cosx/2
I= -2d(cosx/2)/cosx/2
I= ln(cosx)^-2+C'== lnC/ln(cos2x )=lnC/2ln(cosx)
Is deze oplossing correct , dan moet mijn vraag van enkele uren geleden natuurlijk niet meer beantwoord worden.
Sorry eventueel voor het verstorjg van jullie activiteiten. Hoop dat alles juist en correct is verrekend.
Groetjes
Rik

Rik Le
Iets anders - donderdag 29 april 2021

Antwoord

De eerdere vraag had $\operatorname {cotan} 3x$ en $\operatorname{cosec} 3x$ in plaats van $\operatorname {cotan} x$ en $\operatorname{cosec} x$.
Verder zou de noemer in de tweede stap gelijk aan $\sin^4x$ moeten zijn.
In de volgende stap lijk je $\sin^2x$ te vervangen door $2(1-\cos x)$; dat bevat twee fouten want $\sin^2x=\frac12(1-\cos2x)$.

De eerste vraag is wat was nu de oorspronkelijke opgave?

kphart
donderdag 29 april 2021

 Re: Goniometrische integraal 

©2001-2024 WisFaq