Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Optimaliseren

Ik heb een grafische rekenmachine. Het gaat om de Casio fx-CG50. Ik heb gepoogd de oplossing grafisch te bepalen, maar ben daar niet in geslaagd. Ook met behulp van de handleiding kom ik er niet uit.

Ik heb in het hoofdmenu 5 Graph] ingetoetst en vervolgens bij Y1 het functievoorschrift ingegeven. Daarna shift en V-window en daarna liep ik vast.

Ik begreep ook dat je de met behulp van de kettingregel dit probleem kunt oplossen. Hoe gaat de vergelijking O = 6x + 21600/x + 1872 er dan uitzien?

Joost
Iets anders - zaterdag 24 april 2021

Antwoord

Voor wat betreft de GR is de kunst om de schermafmetingen zo te kiezen dat je met G-solve de bijzondere punten kan vinden.

In het voorbeeld lijkt een zinnige instelling voor het domein x=0 tot x=100. De vraag is dan wat je voor $y$ moet nemen. Het gaat om de oppervlakte. Als x=100 is dan is de oppervlakte iets van de grootte van 10.000, dus neem 's y=0 tot y=10000. Plot de grafiek en pas eventueel het scherm aan, maar ik denk dat je hiermee al aardig in de buurt van een werkbaar scherm komt. Met G-solve kan je nu het minimum benaderen.

Je kunt hier ook de afgeleide bepalen, nul stellen en zo... De kettingregel heb je daarvoor niet nodig:

$
\eqalign{
& O_{perceel} = 6x + \frac{{21600}}
{x} + 1872 \cr
& O_{perceel} = 6x + 21600 \cdot x^{ - 1} + 1872 \cr
& O_{perceel} ' = 6 + 21600 \cdot - 1 \cdot x^{ - 2} \cr
& O_{perceel} ' = 6 - \frac{{21600}}
{{x{}^2}} \cr}
$

Zou de rest dan lukken?

WvR
zaterdag 24 april 2021

©2001-2024 WisFaq