Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Asymptoten van een functie

Goede middag,

Het plaatje geeft mijn bewerkingen weer voor de functie y=x-√(x2-9). Zoek naar asymptoten HA, VA en SA. Horizontale en verticale asymptoot zijn er niet maar er zou een schuine moeten zijn. Wat ging er mis bij mijn berekeningen?

Ik kom een rico= 0 uit wat geen schuine asymptoot impliceert. Of liep er iets verkeerd?
Groetjes

Rik Le
Iets anders - donderdag 15 april 2021

Antwoord

Inderdaad, voor positieve $x$ krijg je een horizontale asymptoot, en wel de $x$-as.
Dus $\lim_{x\to\infty}x-\sqrt{x^2-9}=0$.
Voor negatieve $x$ betekent dit dat $\lim_{x\to-\infty}|x|-\sqrt{x^2-9}=0$, maar $|x|=-x$ voor negatieve $x$ en dus:
$$\lim_{x\to-\infty} (x-\sqrt{x^2-9})-2x = \lim_{x\to-\infty}|x|-\sqrt{x^2-9}=0
$$En daar is je scheve asymptoot.

kphart
donderdag 15 april 2021

©2001-2024 WisFaq