To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 91888 

Re: Fietsketting

veronderstel nu dat de fietskettingen 99 schakels hebben en dat je sigma kan aanpassen. welke waarde voor sigma zorgt ervoor dat minstens 90% van alle fietskettingen voldoen aan de voorwaarde?

hoe moet ik dit doen? sigma zou \le 0,03055 cm moeten zijn. maar ik weet niet hoe je die vergelijking moet opstellen.

elke
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 3 april 2021

Antwoord

Hallo Elke,

De vraag komt er dus op neer:
  • De lengte van de fietsketting is normaal verdeeld,
  • De gemiddelde lengte is 99·0,5=49,5 cm
  • Hoe groot moet \sigma zijn zodat 90% van de lengtes tussen 49 en 50 cm ligt?
Maak voor dit soort vragen een schets van de normaalverdeling, dat helpt om inzicht in het probleem te krijgen. In dit geval ziet de schets er zo uit:

q91890img1.gif

Het vervolg hangt af van de hulpmiddelen die je gebruikt. Je kunt deze normaalverdeling omrekenen naar een standaardnormale verdeling en vervolgens een tabel of op je grafische rekenmachine de functie InvNorm gebruiken om een z-waarde te bepalen. Deze z-waarde reken je weer om naar de standaardafwijking (zie het laatste voorbeeld op pagina 8 en opgave 3.2 van de lesbrief waarnaar eerder is verwezen.
Op je grafische rekenmachine kan je ook twee formules invoeren:

y1=normalcdf(ondergrens=49, bovengrens=50, \mu=49.5, \sigma=X)
y2=0,9

en vervolgens het snijpunt van de grafieken bepalen. Je rekenmachine zoekt dan de waarde van X (dus: van \sigma) waarvoor de oppervlakte tussen l=49 en l=50 gelijk is aan 0,9.

Let op: Wanneer je op deze wijze een standaardafwijking hebt berekend, dan is dit de standaardafwijking van de lengte van de ketting (\sigmaketting), dus van de som van 99 lengtes van afzonderlijke schakels. De vraag is om de standaardafwijking te berekenen van de lengte van afzonderlijke schakels (\sigmaschakel). Het verband tussen deze standaardafwijkingen wordt gegeven door de wortel-n-wet:

\sigmaketting = (√n)·\sigmaschakel

Je moet je gevonden waarde voor \sigmaketting dus nog wel delen door √99 0m de gevraagde \sigmaschakel te vinden.

GHvD
zondag 4 april 2021

©2001-2025 WisFaq