Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengte zijde berekenen waar alleen de oppervlakte is gegeven

VRAAG A
In de figuur staat een vierkante fotolijst met daarin een tekening van een peer. De tekening is vierkant en heeft een oppervlakte van 225 cm2.

Bereken hoeveel centimeter de omtrek van de tekening is.

Mijn antwoord is 60, dat is ook goed.

VRAAG B
De blauwe rand in de tekening is een zogenaamde passe-partout en heeft overal dezelfde breedte. Deze passe-partout heeft een oppervlakte van 351 cm2.

Bereken lengte van de zijde van de fotolijst in cm.

Ik kwam op 3 uit, dat is onjuist het goede antwoord moest 24 zijn. Mijn vraag is, wat heb ik verkeerd gedaan? Ik snap ook niet wat ze van mij vragen.

ashfar
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 30 maart 2021

Antwoord

Hallo Ashfarah,

Als ik het goed begrijp, ziet de fotolijst er zo uit:

q91854img2.gif

De oppervlakte van het witte gedeelte is 225 cm2, je hebt al berekend dat de zijde van het witte vierkant dan 15 cm. De omtrek is vier keer deze zijde, dus de omtrek van het witte vierkant is 60 cm. Tot zover prima.

Voor vraag B is gegeven dat de oppervlakte van het blauwe deel 351 cm2 is. Helaas hebben we geen formule voor de oppervlake van zo'n rare blauwe vorm. Maar we kunnen wel een truc verzinnen!
In het plaatje zie je dat de oppervlakte van het witte vierkant (=225 cm2) plus de oppervlakte van het blauwe deel (=351 cm2) gelijk is aan de oppervlakte van een vierkant met zijde a. Dus:

225 + 351 = a2

a2 = 576 cm2
a = 24 cm

OK zo?

GHvD
dinsdag 30 maart 2021

©2001-2025 WisFaq