Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 91830 

Re: Hefboom, steunpunten en macht

Dag Gilbert,
Als ik dan de afgeleide neem van de laatste uitdrukking ,dan bekom ik
M=(25+L)/L
M'={(0+1)L-1(25-L)}/L2
M'=(2L-25)/L2
M'=0 dan vind ik 12.5kg
Ik kom dus met tekenonderzoek uit op M'=12.5 kg
Het teken is dus - 12,5 +
Dus minimum zoals U zegt :
(25+12.5)/12.5 =3 en geen maximum
Is alles zo correct. Toch een moeilijk probleem dat men zeker terugvindt in een cursus Mechanica.
Bedankt voor je uitgebreid antwoord. uw teksten zijn altijd kaar en duidelijk. Maat het model voor een hefboom in Wiskunde zoals U hier aangeeft voor de macht ,zou ik nooit gevonden hebben .
Groetjes en leuk weekend .
Rik

Rik Le
Iets anders - zaterdag 27 maart 2021

Antwoord

Hallo Rik,

Je maakt een rekenfout bij het bepalen van de afgeleide:

M' = {(0+1)L-1(25+L)}/L2
M' = -25/L2

M' = 0 levert geen oplossing, dus geen minimum en geen maximum. De grafiek van L is continu dalend.

GHvD
zaterdag 27 maart 2021

©2001-2024 WisFaq