Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verliespercentage verf berekenen

Goedemiddag,
Voor een calculatieprogramma van verf berekenen heb ik een tweede berekening om vier verliespercentages te berekenen. De tweede snap ik nog niet waarom dat zo gedaan wordt? Is deze beter dan de eerste? Want iemand vroeg waarom niet zijn versie, de tweede kiezen.

Bijvoorbeeld 18 m2/ltr - 30, 30, 20, 5%.

De eerste (ik wist niet beter dan dat het zo moest): 18x .7 x .7 x .8 x .95 = 6.7 m2/ltr

De tweede: 1.3x1.3x1.2x1.05=2.1294. 18:2.1294 = 8.5 m2/ltr.

Kunt u me adviseren welke de voorkeur heeft?

Henk
Iets anders - woensdag 17 maart 2021

Antwoord

Hallo Henk,

Ik begrijp niet precies wat ik me moet voorstellen bij de verschillende verliespercentages na elkaar. Kennelijk verlies je eerst 30%, van wat je over houdt weer 30% enz.?

Ik zie wel het verschil tussen de rekenmethodes. Ik zal dit uitleggen aan de hand van één keer een verlies van 30%, je kunt dit zelf dan toepassen op meerdere verliezen na elkaar. Ik ga uit van het voorbeeld van 18 m2 per liter, verliezen niet meegerekend.

Bij de eerste methode veronderstel je dat je 30% van de verf niet (nuttig) gebruikt. Met 1 liter kan je dan niet 18 m2 schilderen, maar 0,70·18=12,6 m2. Als je toch 18 m2 wilt schilderen, dan heb je nodig:
18/12,6$\approx$1,43 liter. Je hebt dus 43% meer verf nodig dan wanneer je alle verf nuttig zou kunnen gebruiken.

Bij de tweede methode veronderstel je dat je 30% meer verf nodig hebt dan wanneer je alle verf nuttig zou kunnen gebruiken. Voor 18 m2 heb je dan niet 1 liter nodig, maar 1,30 liter.

Het ligt er dus aan hoe je 30% verlies definieert: gooi je 30% van de verf weg, of heb je 30% meer nodig dan bij verliesvrij gebruik? Dit zijn twee verschillende dingen.

Ik neem aan dat het verliespercentage door ervaring wordt bepaald, dus door gewoon uitproberen. Bij dit uitproberen kan je methode 1 kiezen of methode 2. Voor het berekenen van een benodigde hoeveelheid verf moet je dan dezelfde methode aanhouden die bij dit uitproberen is gebruikt.

GHvD
woensdag 17 maart 2021

 Re: Verliespercentage verf berekenen 

©2001-2024 WisFaq