\require{AMSmath} Vergelijking oplossen Beste lezer,Ik moet een oplossing vinden voor de volgende vergelijking maar ik kom er niet uit.5x+1-6(1/5)x-1=25De eerste stap die ik neem is om de getallen over gelijk te trekken zijnde5x+1-6(5-1)x-1=52Daaruit volgt dan5x+1-6(5-x+1)=52Maar vanaf hier kom ik niet goed verder. Hoe zou ik deze vergelijking verder op moeten lossen? Pieter Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 maart 2021 Antwoord Schrijf 5x+1-6·5-x+1 = 5·(5x- 6/5x)Substitueer nu 5x = y om de vergelijking te vereenvoudigenDat levert op 5(y- 6/y) = 25 ofwel y2-6 = 5y (want y positief)Oplossing met abc formule: y=-1 (vervalt) of y=6 voldoet.Dus nu is de laatste stap: 5x = 6Met vriendelijke groetJaDeX jadex donderdag 11 maart 2021 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste lezer,Ik moet een oplossing vinden voor de volgende vergelijking maar ik kom er niet uit.5x+1-6(1/5)x-1=25De eerste stap die ik neem is om de getallen over gelijk te trekken zijnde5x+1-6(5-1)x-1=52Daaruit volgt dan5x+1-6(5-x+1)=52Maar vanaf hier kom ik niet goed verder. Hoe zou ik deze vergelijking verder op moeten lossen? Pieter Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 maart 2021
Pieter Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 maart 2021
Schrijf 5x+1-6·5-x+1 = 5·(5x- 6/5x)Substitueer nu 5x = y om de vergelijking te vereenvoudigenDat levert op 5(y- 6/y) = 25 ofwel y2-6 = 5y (want y positief)Oplossing met abc formule: y=-1 (vervalt) of y=6 voldoet.Dus nu is de laatste stap: 5x = 6Met vriendelijke groetJaDeX jadex donderdag 11 maart 2021
jadex donderdag 11 maart 2021
©2001-2025 WisFaq