Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limieten

Hallo,
ik heb een paar problemen met de volgende oefeningen:

- lim(x-1) [(x-1)(x+3)(x+1)]

- lim(x-5) [(x-5)(x+3)] / (x2-10x+25)

- lim(x-0) 1 / (x3-x2)

- lim(x-2) (x3-3x2+4) / (x3-6x2+12x-8)


Volgens mij moet je een 2e functie zoeken die naar hetzelfde getal convergeert ( f(Xn) ),
en die Xn invullen voor x.
Maar dat lukt me niet zo goed.

Veel dank indien jullie raad weten

Kristo
3de graad ASO - zaterdag 29 maart 2003

Antwoord

Hoi,

Bij limieten moet je eerst gewoon ivullen; kom je een bv een breuk uit met 0/0 dan moet je vereenvoudigen.
De eerste limiet: gewoon ivullen geeft 0
De tweede limiet geeft: 0/0
Dus uitwerken: x2-10x+25
= (x-5)·(x-5)
dus we krijgen (x-5)·(x-3)/(x-5)·(x-5)
deel (x-5) 1 keer weg en we krijgen (x-3)/(x-5)
Vul nu x=5 en je krijgt 2/0 = ¥
De derde limiet:
1/0 = ¥
de vierde limiet:
x3-3x2+4 = (x-2)·(x-2)·(x+1)
x3-6x2+12x-8=(x-2)·(x-2)·(x-2)
wegdelen geeft (x+1)/(x-2)
3/0 = ¥

Koen
zaterdag 29 maart 2003

 Re: Limieten 

©2001-2024 WisFaq