Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

0 op een taak

Geachte

We zijn bezig met financiële algebra en ik had een 0 op een taak. Ik heb de vragen en ik probeerde ze terug opnieuw te maken om te zien wat ik fout deed, maar ik zit vast. Kunt u mij helpen, want ik wil snel uit mijn fouten leren voordat ik verder ga met nieuwe leerstof,

Hieronder vindt u de vragen.

Alvast bedankt

Met vriendelijke groeten
Hamza uit 6 TSO

Vraag 1: Bereken de jaarlijkse rentevoet die gelijkwaardig is met 1,55% per semester.

Vraag 2: Als de jaarlijkse rentevoet 1,85% bedraagt, bepaal dan de gelijkwaardige semestriële, trimestriële en maandelijkse rentevoet.

Vraag 3: Een rentenier belegt zijn kapitaal op samengestelde intrest tegen 0,50% per maand. Hij int jaarlijks een rente van 61 677,81 euro. Welk kapitaal heeft de rentenier uitgezet?

Hamza
Overige TSO-BSO - woensdag 10 februari 2021

Antwoord

Hallo Hamza,

Vraag 1:
  • Bij een toename van 1,55% per semester hoort een groeifactor per semester van 1,0155.
    (D.w.z.: na een semester is het bedrag 1,0155 keer zo groot geworden).
  • Een jaar is twee keer zo lang als een semester, dan is:
    groeifactor per jaar = 1,01552 = 1,03123
  • Hierbij hoort een jaarlijks rente van 3,123%
Vraag 2:
  • Bij een jaarlijks rente van 1,85% hoort een groeifactor per jaar van 1,0185
  • Een semester is een half keer zo lang als een jaar, dan is:
    groeifactor per semester = 1,01851/2 = 1,0092
  • Hierbij hoort een rente per semester van 0,92%.

  • Een trimester is 1/4 keer zo lang als een jaar, dan is:
    groeifactor per trimester = 1,01851/4 = 1,00459
  • Hierbij hoort een rente per trimester van 0,459%.

  • Een maand is 1/12 keer zo lang als een jaar, dan is:
    groeifactor per maand = 1,01851/12 = 1,00153
  • Hierbij hoort een rente per maand van 0,153%.
Vraag 3:
  • Bij een maandelijkse rente van 0,50% hoort een groeifactor per maand van 1,005
  • Een jaar is 12 keer zo lang als een maand, dan is:
    groeifactor per jaar = 1,00512 = 1,06167781...
  • Hierbij hoort een rente per jaar van 6,167781...%.
  • 6,16781...% van de inleg is 61677,81 Euro. Dan geldt:
    Inleg = 61677,81·100/6,167781... = 1000000 Euro.
OK zo?

GHvD
donderdag 11 februari 2021

©2001-2025 WisFaq