Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe kan ik deze functies differentiëren?

Ik kom er niet uit: Hoe kan ik deze functies differentiëren en de afgeleide schrijven zonder gebroken of negatieve exponenten?:

f(x)=(2x3 + √x - 4) / x

g(x)=√x · 3√x · 4√x

y=10 / (3x - 5)5

P(q) = a / (q + √(2q))2

Hans B
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 9 februari 2021

Antwoord

Hallo Hans,

Gebruik de rekenregels voor machten om de functies zoveel mogelijk in de vorm van een macht te schrijven. Hierna kan je volgens de basisregels differetntiëren. Tot slot gebruik je diezelfde regels om negatieve machten weer als breuk te schrijven en gebroken machten weer als wortel.

Het voorbereidende werk is als volgt:
q91506img1.gif
Je kunt volgens de basisregels differentiëren.

q91506img2.gif
Je kunt volgens de basisregels differentiëren.

q91506img3.gif
Je kunt volgens de basisregels differentiëren. Vergeet de kettingregel niet!

q91506img4.gif
Je kunt volgens de basisregels differentiëren. Vergeet de kettingregel niet!

GHvD
dinsdag 9 februari 2021

©2001-2024 WisFaq