Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toetsen van hypothesen op Casio 9850GB

Dit is de vraag uit het boek:
In een krantenartikel is te lezen dat 38% van de Nederlandse huishoudens een vaatwasser bezit. Om deze bewering te toetsen wordt aselect een steekproef van 120 Nederlandse gezinnen genomen. We vragen ons af bij welke aantallen gezinnen met een vaatwasser het percentage van 38% in twijfel wordt getrokken. We nemen x=0,05 (=significantieniveau).
De nulhypothese is H0:p=0,38 en H1=/0,38 (dus niet o,38). Onder H0 is X binomiaal verdeeld met n=120 en p=0,38. Verwerp Ho als X=g1 of X=gr.
Bereken g1 en gr zo, dat P(X=g1 of X=gr) =0,05. We kiezen g1 en g2 zo, dat P(X=g1) =0,025 en P(X=gr) =0,025.
Dit begrijp ik allemaal nog wel, maar ik krijg een andere uitkomst dan dat in het boek staat.
In mijn GR heb ik dit ingevuld bij recur: an=120Cn x 0,38^n x (1-0,38)^(120-n). Bij range staat start op 30 en end op 36. Het E display staat op on. Ik krijg dan bij P(X=34)= 0,01609 en het boek krijgt 0,01702.
Wat heb ik verkeerd gedaan? En bij een andere vraag krijg ik de melding Ma error als ik de tabel wil zien. Waar ligt dit aan?
Ik hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden, want ik heb maandag 31 maart hier een tentamen over! Alvast heel erg bedankt!

Laura
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 maart 2003

Antwoord

Beste Laura

De aanpak die je schetst is wat ongewoon (zelf bedacht of van je leraar ?) maar niet fout als je begint bij 0.
Omdat je begint bij 30 zit je er een beetje naast
(ca 0.0009)nl P(X=29|n=120;p=0,38)
Je laat de grm wel erg hard werken op deze manier vandaar ook soms de foutmelding.
Waarom gebruk je niet "gewoon" de statistische mogelijkheden van de Casio ?
Zie eventueel het mijn werkblad hierover.(zie onder)
In jouw geval zou ik methode C gebruiken en een paar waarden proberen. Je kunt kunt ook in een lijst een rijtje getallen zetten (of laten zetten) zie D, maar ik weet niet of het verstandig vlak voor je se veel te experimenteren
In ieder geval succes !

Zie CASIO CFX-9850G binomiale verdeling

gk
zondag 30 maart 2003

©2001-2024 WisFaq