Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 91355 

Re: Functies herschrijven en inverse

Het kan zijn dat ik nu heel dom bezig ben, maar zou je c nog even uit kunnen leggen?

Hans B
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 14 januari 2021

Antwoord

(x-p)2 = x2 -2.p.x + p2
De term x2 hebben we gegeven.
Van 5.x maken we 2.p.x : dus 5.x schrijven we als 2.5/2.x en dus p = 5/2
p2 is (5/2)2 = 25/4
Deze term staat er niet, dus we voegen hem bij en trekken hem ook weer af.
x2 - 2.5/2 + (5/2)2 = (x - 5/2)2 en
-25/4 + 12 = 23/4

Als je de laatste regel (x - 5/2)2 + 23/4 terug uitwerkt zul je zien we deze bewerking gewoon in omgekeerde volgorde hebben uitgevoerd.

Lukt het zo?

LL
donderdag 14 januari 2021

©2001-2025 WisFaq