Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met hoeken van 15 en 75 graden

Ik begrijp daar echt nix van! De opgave is:
cos(15°)´cos(30°)´cos(75°)=Ö3/8

RufTer
3de graad ASO - zaterdag 29 maart 2003

Antwoord

Op Exacte waarden van sinus en cosinus kan je lezen dat je, naast de bekende exacte waarden van sinus en cosinus van hoeken van 30°, 45° en 60°, ook exacte waarden uit kan rekenen van hoeken van 15° en 75°. Kijk maar eens.

cos(15°)
Met de formule cos(t-u)=cos t · cos u - sin t · sin u kan je de exacte waarde van de cosinus van 15° uitrekenen. Neem t=60 en u=45.

cos(75°)
Met de formule cos(t+u)=cos t · cos u - sin t · sin u kan je de exacte waarde van de cosinus van 75° uitrekenen. Neem t=45 en u=30.

Daarna nog even vermenigvuldigen en dan zou het moeten kloppen. Succes!

Zie ook Rekenen met produkten van sinus

WvR
zaterdag 29 maart 2003

©2001-2024 WisFaq