Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dynamische discrete modellen

Ik snap niet hoe je de formule:
An = A0 · an + (b/(a-1) · ((an)-1)
kan herschrijven naar de formule:
An = (b/(1-a)) · (A0 - (b/(1-a)) ·an. Ik zie de logica hier niet in Ik hoopte dat u mij zou kunnen helpen.

Mariek
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 maart 2003

Antwoord

Hallo Marieke,

Volgens mij staat er een fout in je opgave of je uitkomst.

Ik zal eens je opgave uitwerken.
Je opgave is:
An=A0·an+(b/(a-1)·((an)-1))
ÛAn=A0·an+((b·an-b)/(a-1))

Als we alles op gelijke noemer plaatsen krijgen we:
An=(A0·an·(a-1)+b·an-b)/(a-1)

Nemen we de termen met an samen en zetten we an voorop dan krijgen we:
An=(an·(A0·(a-1)+b)-b)/(a-1)

Na vereenvoudiging krijgen we
An=(an·(A0+(b/(a-1)))-(b/(a-1))

Willen we nu nog 1-a in de noemer krijgen dan moeten we nog alsvolgt te werk gaan.
a-1 wordt als we de - voorop plaatsen, -(1-a).

Dus we zullen de tekens moeten veranderen als we 1-a in de noemer willen hebben;

An=(an·(A0-(b/(1-a)))+(b/(1-a))

Dus we krijgen iets anders dan de oplossing die jij voorop stelt. Maar vormen we het geheel wat op, dan krijgen we:

An=(an·(A0-(b/(1-a)))+(b/(1-a))

An=(b/(1-a))+((A0-(b/(1-a))·an)

Het enige verschil is de plus in de plaats van de maal, dus ik denk dat jou oplossing een schrijffout bevat.

Groetjes

gv
zaterdag 29 maart 2003

 Re: Dynamische discrete modellen 

©2001-2024 WisFaq