Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Repeterende vergelijkingen

Kunnen jullie me enkele voorbeelden van deze vergelijkingen me zenden? EN hebben kettingbreuken hier ook mee te maken?

Guo We
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 maart 2003

Antwoord

Ik geef een enkel voorbeeld.

q9125img1.gif

Als je nu de x onder het wortelteken vervangt door het linker lid krijg je

q9125img2.gif

Alzo doorgaande vinden we:

q9125img3.gif

De waarde van x kan je berekenen als de positieve wortel (waarom positief?) van de vergelijking:
x2 - x - 1 = 0
(Overigens is dat een bijzondere waarde! Fibonacci!)
Bekijken we vervolgens de vergelijking

q9125img4.gif

waarvan we de volgende kettingbreuk kunnen maken:

q9125img5.gif

Ook hier kunnen we herleiden tot
x2 - x - 1 = 0
Kettingbreuken en repeterende vergelijkingen hebben dus zeker iets met elkaar te maken als ze tot eenzelfde "normale" vergelijking kunnen worden teruggebracht.

Tenslotte.
Je zal het niet moeilijk vinden om uit

q9125img6.gif

de waarden van x te berekenen.
Kan je 2 schrijven als een (oneindige) kettingbreuk als je bedenkt dat
2 = 11/2 + 1/2 ?

dk
zondag 30 maart 2003

 Re: Repeterende vergelijkingen 

©2001-2024 WisFaq