Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagjes over cirkels

Dag iedereen!!!

Pff.. Maandag examens wiskunde!! Ik probeer daarom zoveel mogelijk vragen op te lossen, maar zit soms in de problemen.. misschien kunnen jullie me even op weg helpen?

1. De tekening stelt een tunnel voor die aan de binnenkant een diameter heeft van 8m. Een vrachtwagen van 3.10m breedte wil door de tunnel rijden. Kan hij door de halfcirkelvormige tunnel als hij minstens 30cm van de middenstreep blijft??

2. Wat is de meetkundige plaats van de middens van:
- de koorden met A als grenspunt als A een vast punt is op de cirkel.

- de koorden die door A gaan als A een vast punt is binnen de cirkel.

3. Vierhoek ABCO is een parallellogram waarvan A een vast punt is op de cirkel en B een bewegend punt.
Teken de meetkundige plaats van de punten die het symmetriecentrum zijn van het parallellogram ABCO door B te laten bewegen op de cirkel.

-- me gewoon even op weg helpen volstaat hoor. Dan probeer ik wel verder te geraken!! Want ik ga wss nog een paar vragen hebben..

Heel erg bedankt!!

A.
2de graad ASO - zaterdag 29 maart 2003

Antwoord

q9123img1.gif

Vraag 1 - zie cirkel 1 met de "vrachtwagen"
Laten we HR eens uitrekenen:
HR2 = OH2 - OR2 = 4002 - 3402 = 444000
Hoe hoog is de vrachtwagen dan maximaal?

Vraag 2a - zie cirkel 2
Waarom gaat de meetkundige plaats door O?
Waarom gaat de meetkundige plaats door A?
Waarom is die meetkundige plaats een cirkel?
Aanwijzing: Teken OM. Wat weet je van hoek AMO? Ken je de Thales-cirkel?

Vraag 2b - zie cirkel 3
Hetzelfde?

Vraag 3 - zie cirkel 4
De punten A en C doen er denk ik niet zo veel toe.
Waar ligt het punt M op het lijnstuk OB?
Is dat zo voor elke positie van B op de cirkel?

Ben je nu op weg?

dk
zaterdag 29 maart 2003

©2001-2024 WisFaq