Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 91221 

Re: Radialen en graden

Dag Dirk,
Bedankt voor je uitvoerig antwoord. maar hoe kom ik nou aan het resultaat van die uitdrukking die geeft:
+/-2,023075 rad aangeeft..
Hoe vind ik dat nu dan ?
Groeten en bedankt voor je tijd
Rik

Rik Le
Iets anders - maandag 21 december 2020

Antwoord

Dag Rik,

Allereerst, je rekenmachine moet ingesteld zijn op radialen (RAD).
Dan gaat het, afgaande op je eerste vraag om de cosinus.
Belangrijk hierbij is dat de cosinus een even functie is, d.w.z.:
$$\cos(-x) = \cos(x)$$Dus:
* $\cos(2,023075) = -0,437016$
Maar ook:
* $\cos(-2,023075) = \cos(2,023075) = -0,437016$
Ga je nu te werk met $\arccos$ (dat is inv_cos), dan moet je dus het even-zijn gebruiken. Als je op je machine vindt dat:
$$\arccos(-0,437016) = 2,023075$$dan is ook $-2,023075$ een juist antwoord!
Omdat de periode van de cosinus $2\pi$ is, kan je bij die antwoorden (indien gewenst of indien nodig) een willekeurig geheel aantal keer $2\pi$ bijtellen of aftrekken.
Volledig antwoord:
$$\alpha =\pm 2,023075\pm k\cdot2\pi$$En ik hoop dat ook dit antwoord "past".

dk
maandag 21 december 2020

©2001-2024 WisFaq