Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zitplaatsen op een tribune

Op een tribune zijn 100 zitplaatsen 1e rang en 20 zitplaatsen 2e rang. Als alle plaatsen bezet zijn, ontvangt men f 400,00. Verhoogt men de prijs van de duurste plaatsen met 205 en van de andere met 105, dan ontvangt men f 455,00.
  • Hoeveel kost een plaats van elke rang?
100x+20y=400
Hoe verder?
(100x+205)+(20y+105)=455
Dit gaat toch niet!

klBoon
Ouder - maandag 14 december 2020

Antwoord

Het gaat inderdaad niet, maar het gaat mis met de prijsverhoging. Je zegt niet wat de 205 en 105 voorstellen.

De normale prijzen zijn niet al te hoog: $x$ kan na verhoging niet meer dan $4{,}55$ zijn en $y$ dan ook niet (als tweede rang goedkoper is dan eerste rang). Dat betekent dat die 205 niet een prijs per plaats is; het is ook niet de totale verhoging, dat klopt.

Is het misschien een procentuele verhoging? Of een factor waar de prijzen mee worden vermenigvuldigd?

Toevoeging Deze vraag komt uit een oud Mulo-A-examen. Hoogstwaarschijnlijk moet er $20\%$ en $10\%$ gelezen worden in plaats van $205$ en $105$ (de % staat boven de 5).

In dat geval komen er twee vergelijkingen met twee onbekenden: $100x+20y=400$ en $100(x+\frac15x)+20(y+\frac1{10}y)=455$ ofwel $120x+22y=455$. Die laten zich eenvoudig oplossen.

kphart
maandag 14 december 2020

©2001-2025 WisFaq