Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met graden in Excel

Er is een boei A en een boei B. Ik wil weten hoe veel graden boei A van boei B is, met behulp van een formule die via Microsoft Excel kan worden ingevoerd.

Gegeven zijn:

- Noorderbreedte 2
- Oosterlengte 3

Mijn uit komst is:
Eerst uitrekenen wat de afstand tussen boei A en B is(met de stelling van Pythagoras). Dat is 3.605551.
3:3.605551=0.832050357
Dan dat antwoord met SIN-1(iets met sinus) = 56.30993895
Maar wat doet mijn rekenmachine?
Ik kan dat niet in Microsoft Excel invoeren!
Is er ook een formule voor?
Ik kom er niet uit...

Thnx...
PS Het kan dat het wat moeilijk is uitgelegt maar dan leg ik het graag beter uit

Martij
Iets anders - vrijdag 28 maart 2003

Antwoord

Hoi,

Er van uitgaande dat je berekeningen kloppen, kun je het volgende intypen (let wel: er is een verschil indien je de Engelse versie van Excel hebt, en dan ligt het er ook nog maar aan of je Excel 2000 hebt...).
=BOOGSIN(0,832050357)·180/PI()
Of exact
=BOOGSIN(3/WORTEL(13))·180/PI()
Die 'boogsin' betekent 'boogsinus' oftewel 'arc(us) sinus' da's de inverse bewerking van de sinus (zoals worteltrekken en kwadraten elkaars inverse bewerkingen zijn) en die ·180/PI() wil gewoon zeggen dat je de uitkomst in graden wilt hebben, want indien je dat weg liet kreeg je de uitkomst in radialen.

Indien je de Engelse versie hebt, denk ik dat er '=ARCSIN' i.p.v. '=BOOGSIN' in bovenstaande formule moet komen, maar dat zou je eventjes moeten proberen (ook via Invoegen $\Rightarrow$ Functie $\Rightarrow$ Wiskunde en trigonometrie en dan zoeken bij 'Functienaam').

PS. Wat je ook kunt intypen is '=GRADEN(BOOGSIN(3/WORTEL(13)))' dan wordt er automatisch de conversie van radialen naar graden toegepast.
Groetjes,

Davy
vrijdag 28 maart 2003

©2001-2024 WisFaq