\require{AMSmath} Exponentiële functie - dinovraagstuk Bij de herhalingsoefeningen voor het examen vond ik twee vraagstukken niet. Dit is de tweede:De grootte van een populatie dinosaurussen wordt gegeven door f(x)=8000t3-t (t in duizenden jaren)Hoe groot is de maximale populatie?Hier weet ik dat ik de afgeleide moet bepalen en daarvan de nulpunten, maar hoe doe je dat met die t in de exponent dan?Op welk moment neemt de populatie het snelst af?Ik denk dat ik hier de tweede afgeleide moet gebruiken?Pfff.. bedankt wie kan helpen! Pieter 3de graad ASO - vrijdag 4 december 2020 Antwoord Hallo Pieter,Als t de variabele is, dan noteer je ook f(t) en niet f(x):f(t)=8000t·3-tVoor de afgeleide van een exponentiële functie geldt de regel:f(t)=at geeft f'(t)=ln(a)·atNetjes productregel en kettingregel toepassen:f(t)=8000t·3-tf'(t)=8000·3-t + 8000t·-ln(3)·3-tf'(t)=8000·3-t(1-ln(3)·t)Om een mogelijk maximum te vinden, stel je inderdaad f'(t)=0. Dit levert:1-ln(3)·t=0Om het moment van snelste afname te vinden, stel je f''(t)=0. Dat betekent nog eens zorgvuldig differentiëren. Let opnieuw op de productregel en de kettingregel. GHvD vrijdag 4 december 2020 Re: Exponentiële functie - dinovraagstuk ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Bij de herhalingsoefeningen voor het examen vond ik twee vraagstukken niet. Dit is de tweede:De grootte van een populatie dinosaurussen wordt gegeven door f(x)=8000t3-t (t in duizenden jaren)Hoe groot is de maximale populatie?Hier weet ik dat ik de afgeleide moet bepalen en daarvan de nulpunten, maar hoe doe je dat met die t in de exponent dan?Op welk moment neemt de populatie het snelst af?Ik denk dat ik hier de tweede afgeleide moet gebruiken?Pfff.. bedankt wie kan helpen! Pieter 3de graad ASO - vrijdag 4 december 2020
Pieter 3de graad ASO - vrijdag 4 december 2020
Hallo Pieter,Als t de variabele is, dan noteer je ook f(t) en niet f(x):f(t)=8000t·3-tVoor de afgeleide van een exponentiële functie geldt de regel:f(t)=at geeft f'(t)=ln(a)·atNetjes productregel en kettingregel toepassen:f(t)=8000t·3-tf'(t)=8000·3-t + 8000t·-ln(3)·3-tf'(t)=8000·3-t(1-ln(3)·t)Om een mogelijk maximum te vinden, stel je inderdaad f'(t)=0. Dit levert:1-ln(3)·t=0Om het moment van snelste afname te vinden, stel je f''(t)=0. Dat betekent nog eens zorgvuldig differentiëren. Let opnieuw op de productregel en de kettingregel. GHvD vrijdag 4 december 2020
GHvD vrijdag 4 december 2020
©2001-2024 WisFaq