Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Element onderdeel van een lichaamring

Verzameling met a+b√2, met a,b element van Q. Heeft de gebruikelijke optellingen en vermenigvuldigingen van reële getallen.
  1. Bewijs dat √3 geen element is van deze verzameling.
  2. Onderzoek of 3√2 element is van deze verzameling.

Jurjen
Student hbo - zondag 22 november 2020

Antwoord

Hallo Jurjen,

Graag wil ik je wijzen op de spelregels, met het verzoek volgende keer nota te nemen van regel 8. Voor deze keer zal ik je op weg proberen te helpen.

a. Stel dat $a+b\sqrt{2}=\sqrt{3}$ dan zou $a^2+2\sqrt{2}ab+b^2=3$. Daarmee kun je $\sqrt{2}$ uitdrukken in $a$ en $b$, zodanig dat het zou betekenen dat $\sqrt{2}\in \mathbb{Q}$.

b. Op vergelijkbare manier zou $(a+b\sqrt{2})^3=2$ moeten zijn en dat zou ook betekenen dat $\sqrt{2}\in \mathbb{Q}$.

Met vriendelijke groet,

FvL
zondag 22 november 2020

©2001-2024 WisFaq