\require{AMSmath} Oplossen van cirkels met voorwaarden Goede avond,Zoek een vergelijking waarvan de straal=√5 en die door het punt A(-4,1) loopt. Het middelpunt ligt op de rechte y+x=0.Ik heb een en ander geprobeerd maar het lukt niet.C=:x2+y2+ax+by+c==0a2+b2=5A(-4,1) geeft:16+1-4a+b+c=0-4a+b+c=-17Rechte y=x heeft rico 1 en de rechte daar loodrecht op heeft -1 als rico, dus P(-4,1) en rico=-1 geeft:y-1=-(x+4)y=-x-3.Dit in combinatie met y=x geeft volgend stelsel:(1) y=x(2) y=-x-3Oplossing voor dit punt is:x=-x-3 of 2x=-3 en x(1),y(1)=(-3/2;-3/2)Vergelijking (1) staat loodrecht op de vergelijking (2)Verder kom ik niet Maar is dit wel de juiste weg om die antwoorden van 2 cirkels te vinden.Uitkomst zou zijnTwee cirkels:x2+y2+4x+4y+3= en x2+y↓3+6x+6y+13=0 Rik Le Iets anders - vrijdag 6 november 2020 Antwoord Ik zou starten met de volgende vorm van de vgl. van een cirkel:$(x-x_1)^2+(y-y_1)^2=r^2$Aangezien het middelpunt op de rechte met vgl y=x (of y=-x, mij onduidelijk) moet liggen, weet je dat $x_1=y_1$.Bijvoorbeeld: $(x-t)^2+(y-t)^2=5$Nu weet je dat A ook op de cirkel moet liggen. Dus je krijgt een tweedegraadsvergelijking in t:$(-4-t)^2+(1-t)^2=5$Kun je zo verder? Hoe het precies zit met die rechten is mij onduidelijk, ik denk dat je de opgave niet volledig (juist?) hebt overgenomen. js2 vrijdag 6 november 2020 Re: Oplossen van cirkels met voorwaarden ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Goede avond,Zoek een vergelijking waarvan de straal=√5 en die door het punt A(-4,1) loopt. Het middelpunt ligt op de rechte y+x=0.Ik heb een en ander geprobeerd maar het lukt niet.C=:x2+y2+ax+by+c==0a2+b2=5A(-4,1) geeft:16+1-4a+b+c=0-4a+b+c=-17Rechte y=x heeft rico 1 en de rechte daar loodrecht op heeft -1 als rico, dus P(-4,1) en rico=-1 geeft:y-1=-(x+4)y=-x-3.Dit in combinatie met y=x geeft volgend stelsel:(1) y=x(2) y=-x-3Oplossing voor dit punt is:x=-x-3 of 2x=-3 en x(1),y(1)=(-3/2;-3/2)Vergelijking (1) staat loodrecht op de vergelijking (2)Verder kom ik niet Maar is dit wel de juiste weg om die antwoorden van 2 cirkels te vinden.Uitkomst zou zijnTwee cirkels:x2+y2+4x+4y+3= en x2+y↓3+6x+6y+13=0 Rik Le Iets anders - vrijdag 6 november 2020
Rik Le Iets anders - vrijdag 6 november 2020
Ik zou starten met de volgende vorm van de vgl. van een cirkel:$(x-x_1)^2+(y-y_1)^2=r^2$Aangezien het middelpunt op de rechte met vgl y=x (of y=-x, mij onduidelijk) moet liggen, weet je dat $x_1=y_1$.Bijvoorbeeld: $(x-t)^2+(y-t)^2=5$Nu weet je dat A ook op de cirkel moet liggen. Dus je krijgt een tweedegraadsvergelijking in t:$(-4-t)^2+(1-t)^2=5$Kun je zo verder? Hoe het precies zit met die rechten is mij onduidelijk, ik denk dat je de opgave niet volledig (juist?) hebt overgenomen. js2 vrijdag 6 november 2020
js2 vrijdag 6 november 2020
©2001-2025 WisFaq