Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 90853 

Re: Re: Buigpunt bepalen

Mmm, ik kom niet echt uit en weet ook niet hoe ik daarna verder moet. Ik heb er een plaatje bijgestuurd. Ik dacht dat je abc zou moeten behouden omdat dit is wat je zoekt. Worden ze bij de tweede afgeleide dan constante (dus nul) of hoe zit dat dan? En hoe moet ik hierna verder?

Mel
Student universiteit België - dinsdag 3 november 2020

Antwoord

Eerst maar 's de tweede afgeleide:

$
\eqalign{
& f(x) = (x - a)(x - b)(x - c) \cr
& f(x) = x^3 - ax^2 - bx^2 - cx^2 + abx + acx + bcx - abc \cr
& f'(x) = 3x^2 - 2ax - 2bx - 2cx + ab + ac + bc \cr
& f''(x) = 6x - 2a - 2b - 2c \cr}
$

Bedank dat de afgeleide van een constante altijd 0 is, dus ook hier! Bedenk dat $x$ de variabele is. dus $a$, $b$ en $c$ zijn constanten!

Je weet $
f''(x) = 0
$, dus:

$
\eqalign{
& 6x - 2a - 2b - 2c = 0 \cr
& 3x - a - b - c = 0 \cr
& 3x = a + b + c \cr
& x = \frac{{a + b + c}}
{3} \cr}
$

Meer moet het niet zijn...

WvR
dinsdag 3 november 2020

 Re: Re: Re: Buigpunt bepalen 

©2001-2024 WisFaq