Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functieonderzoek ln

ik heb een functieonderzoek van f(x)= ln(x2+1) maar ik begrijp niet hoe ik hier de onderzoek van kan uitvoeren. kan iemand mij dit aub uitleggen met name de domein ervan, ik dacht dat een getal tussen ln geen nul of - mag hebben en hiervan is de domein alle R.

Mel
Student universiteit België - dinsdag 3 november 2020

Antwoord

Hallo Melike,

Het klopt dat je alleen van positieve waarden een logaritme kunt nemen. In dit geval dus:

(x2+1) moet positief zijn. Dus:

x2+1 $>$ 0
x2 $>$ -1

Deze ongelijkheid is waar voor alle waarden van x. Immers: voor x=0 geldt x2=0 (dus groter dan -1), voor alle andere waarden van x is x2 altijd positief (dus ook groter dan -1).
Anders gezegd: voor alle x uit R is x2+1 positief, je kunt dus voor alle x uit R de waarde van ln(x2+1) bepalen. Het domein van f(x) is dus R.

GHvD
dinsdag 3 november 2020

 Re: Functieonderzoek ln 

©2001-2024 WisFaq