Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Koordenvierhoek

Hoe kan je nu bewijzen dat in een koordenvierhoek de overstaande hoekpunten supplementair zijn?

Orneli
2de graad ASO - donderdag 27 maart 2003

Antwoord


q9085img1.gif

Ken je de stelling van de omtrekshoek?
Een omtrekshoek van een cirkel is gelijk aan de helft van de boog waarop hij staat.
Dus in bovenstaande figuur is:
ÐA = 1/2bg(BCD)
en ook
ÐC = 1/2bg(BAD)
Tellen we beide uitdrukkingen op dan vinden we:
ÐA + ÐC = 1/2(bg(BCD) + bg(BAD)) = 1/2.360o = 180o
De hoeken A en C zijn dus supplementair. En de hoeken B en D dus ook!

dk
donderdag 27 maart 2003

©2001-2024 WisFaq