Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierkantswortel

Beste,

Ik snap een stapje niet in mijn opgeloste oefeningen van mijn leerkracht.

√x·(x-3) = 4 dat x(x2-6x+9)=4

Ik snap niet waarom die vierkantswortel weggaat.

mvg

Amber
3de graad ASO - dinsdag 27 oktober 2020

Antwoord

Ik denk dat de leerkracht een schrijffoutje heeft gemaakt. Het idee was, denk ik, om links en rechts te kwadrateren. Zo raak je zo'n wortel wel kwijt. Je krijgt dan:

$
\eqalign{
& \sqrt x \cdot (x - 3) = 4 \cr
& \left( {\sqrt x \cdot (x - 3)} \right)^2 = 4^2 \cr
& \left( {\sqrt x } \right)^2 \cdot (x - 3)^2 = 16 \cr
& x \cdot \left( {x^2 - 6x + 9} \right) = 16 \cr}
$

Dan klopt het wel.

WvR
dinsdag 27 oktober 2020

©2001-2024 WisFaq