Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren met verschillende regels

Hoi,
Ik zit vast bij het maken van een oefening en ik hoop dat je me verder zou kunnen helpen. Het gaat namelijk over een opgave waarin je verschillende regels in gebruikt. Ik denk dat ik het tot een bepaald stukje juist heb gedaan maar daarna zit ik dus vast...

Opgave:

f(x) = \sqrt x \cdot \root 4 \of {x^3 - 2x^2 + 6}

Uitkomst:

\eqalign{ f'(x) = {{5x^3 - 8x^2 + 12} \over {4\sqrt x \root 4 \of {\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^3 } }} }

Melike
Student universiteit België - vrijdag 16 oktober 2020

Antwoord

In je uitwerking ben je vergeten rekening te houden met het feit dat bij het differentiëren de exponent \frac{1}{4} op -\frac{3}{4} uitkomt.

Het gaat dan zo:

\eqalign{ & f(x) = \sqrt x \cdot \root 4 \of {x^3 - 2x^2 + 6} \cr & f(x) = x^{{\textstyle{1 \over 2}}} \cdot \left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{{1 \over 4}} \cr & f'(x) = {1 \over 2}x^{ - {1 \over 2}} \cdot \left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{{1 \over 4}} + x^{{1 \over 2}} \cdot {1 \over 4}\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{ - {3 \over 4}} \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right) \cr & f'(x) = {1 \over {2x^{{1 \over 2}} }} \cdot \left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{{1 \over 4}} + x^{{1 \over 2}} \cdot {1 \over {4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{{3 \over 4}} }} \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right) \cr & f'(x) = {{\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{{1 \over 4}} } \over {2x^{{1 \over 2}} }} + {{x^{{1 \over 2}} \cdot \left( {3x^2 - 4x} \right)} \over {4\left( {x^3 - 2x^2 + 6} \right)^{{3 \over 4}} }} \cr}

Nu kun je 's proberen of je deze twee breuken onder één noemer kunt brengen en de uitdrukking ontdoen van de gebroken exponenten. Als dat lukt dan ben je er wel!

Zou dat lukken? Anders nog maar vragen...

WvR
vrijdag 16 oktober 2020

 Re: Differentiëren met verschillende regels 

©2001-2025 WisFaq