Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kooldioxide en temperatuur

Beste wiskundeleraar,

Ik heb een vraag naar aanleiding van discussies over klimaatverandering. Bij een toenemende concentratie CO2 neemt de temperatuur toe. Dat verband is logaritmisch: elke verdubbeling levert een aantal graden opwarming op. (er is discussie over hoeveel dat precies is, waarschijnlijk tussen de 1,5 en 2,5 graden).

Sinds 1900 is de concentratie toegenomen van 285 ppm (parts per million) naar 410 ppm. De vraag is: hoeveel verdubbeling is dat?

Al vast hartelijk dank!

Bart V
Iets anders - zaterdag 10 oktober 2020

Antwoord

Je moet hiervoor $285\cdot 2^x=410$ oplossen, of $2^x=\frac{410}{285}$.
De oplossing is
$$x={}\vphantom{\log}^2\log\frac{410}{285} \approx0{,}52466199
$$Je kunt dat verwoorden als "ongeveer een halve verdubbeling".

kphart
zaterdag 10 oktober 2020

©2001-2024 WisFaq