Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Pythagoras en Fermat

Wat is het verband tussen de stelling van Pythagoras en de laatste stelling van Fermat?

Tessie
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 27 maart 2003

Antwoord

Hallo,

De stelling van Pythagoras a2+b2=c2 riep de vraag op of er ook andere exponenten bestonden die een kloppende vergelijking opleverde bijv. a3+b3=c3,a4+b4=c4 enz. Fermat beweerde dat er geen gehele getallen groter dan 2 bestonden die hieraan voldeden, al leverde hij hier niet het bewijs voor. Dit werd in 1994 alsnog gedaan door de Engelse wiskundige Andrew Wiles.

Zie Andrew John Wiles

pl
donderdag 27 maart 2003

©2001-2024 WisFaq