Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk rationale functies

Een rechthoekige poster moet een oppervlakte hebben van 2m2
Aan de boven en onderkant moet een onbedrukte rand van 20 cm komen, terwijl aan de linkeren rechterzijde een onbedrukte rand van 15 cm moet komen.

Stel een functievoorschrift op dat de oppervlakte van het bedrukte deel geeft als functie van de afmetingen van de poster.

Mijn klasgenoot en ik dachten: A(x)=(l-40)((20000/l)-30)
Waarbij A(x) de oppervlakte van de bedrukte poster is, en l de lengte van de volledige poster.

l-40 omdat we aan beide kanten 20 cm 'afkappen', 20000/l omdat l.b=20000cm2 dus b=20000/l en -30 omdat we ook aan beide kanten 15cm afkappen.

Maar eens we dit functievoorschrift in ons GRM noteren, krijgen we functiewaarden voor x die niet lijken te kloppen. We zitten muurvast en we weten echt niet wat we anders kunnen doen.

Alvast bedankt voor jullie antwoord.

Sara
3de graad ASO - maandag 21 september 2020

Antwoord

De formule zou kloppen als je $I$ vervangt door $x$.
Verder moet je alleen $x$-en gebruiken met $x\ge 40$ en $20000/x\ge30$, want anders kun je je niet aan de eisen van de onbedrukte randen houden.

kphart
maandag 21 september 2020

©2001-2024 WisFaq