Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee fietsers

Fietser 1 met een snelheid van 20 km/uur ligt 2 km voor op fietser 2 met een snelheid van 25 km/uur.
  • Na hoeveel minuten heeft fietser 2 de 1e fietser ingehaald?
  • Hoe veel kilometer heeft fietser 2 dan afgelegd?
Fieter 2 moet 2 km inhalen elk uur loopt hij 5 km in dus 2/5 heeft hij na 2/5 uur 24 minuten ingehaald. Hoe komen ze op 2/5?
Fietser 2 fietst 25 km in 2/5 uur. Fietst hij 2/25 = 10 km. Hoe doen ze dit?

romeo
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 september 2020

Antwoord



Fietser 2 moet 2 kilometer inhalen. In een uur haalt hij 5 kilometer in, dus heeft hij $\eqalign{
{2 \over 5}}
$ van een uur nodig. $\eqalign{
{2 \over 5}}
$ van een uur is gelijk aan $\eqalign{
{2 \over 5} \cdot 60 = 24 }
$ minuten.

Fietser 2 fietst 24 minuten lang met een snelheid van 25 km/uur. Hoeveel kilometer is dat? Dat is dan $\eqalign{
{{24} \over {60}} \cdot 25 = 10}
$ kilometer. Je kunt ook zeggen (dat is wel zo handig) dat fietser 2 er $\eqalign{
{2 \over 5} }
$ uur over doet. Dat is dan gelijk aan $\eqalign{
{2 \over 5} \cdot 25 = 10 }
$ kilometer.

Volgens mij doen ze maar wat...

Helpt dat?

WvR
donderdag 3 september 2020

 Re: Twee fietsers 

©2001-2024 WisFaq