Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide vinden

Hallo,

Bij vraag a. begrijp ik echt helemaal niks. Ik begrijp niet waar en hoe ze beginnen. Ik begrijp de basis van de afgeleide wel. Alleen bij grafiekvragen kom ik er niet uit. Zou u hierbij kunnen helpen alstublieft?

kim
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 augustus 2020

Antwoord

A is het beginpunt van een grafiek? Beginpunt? Wat is dat nu? Dat heb je (als het goed is) eerder gezien bij tekenen van wortelfuncties.

Dat had alles te maken met het getal onder het wortelteken. Dat kan niet kleiner dan nul zijn, dus de grafiek 'begint' daar waar het getal onder het wortelteken gelijk aan nul is.

Bij de functie $f(x)=\frac{1}{2}x+4-\sqrt{3x+4}$ kun je het startpunt vinden waar $3x+4=0$.

$
\eqalign{
& f(x) = {1 \over 2}x + 4 - \sqrt {3x + 4} \cr
& 3x + 4 = 0 \cr
& 3x = - 4 \cr
& x = - {4 \over 3} = - 1{1 \over 3} \cr
& f\left( { - 1{1 \over 3}} \right) = {1 \over 2} \cdot - 1{1 \over 3} + 4 - 0 = 3{1 \over 3} \cr
& A\left( { - 1{1 \over 3},3{1 \over 3}} \right) \cr}
$

Helpt dat?

WvR
zaterdag 29 augustus 2020

©2001-2024 WisFaq