Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extreme waarde

Hallo,
Bij vraag c. begrijp ik niet waarom het wel een extreme waarde heeft want als je het in de afgeleide invult komt er geen nul uit.
Ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel.
Alvast dankuwel.

kim
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 augustus 2020

Antwoord

Als het goed is komt er bij de afgeleide wel nul uit:

$
\eqalign{
& f(x) = (x^2 + 1)(x^2 - 4) \cr
& f'(x) = 2x\left( {2x^2 - 3} \right) \cr
& f'\left( {\sqrt {1{1 \over 2}} } \right) = 2 \cdot \sqrt {1{1 \over 2}} \left( {2\left( {\sqrt {1{1 \over 2}} } \right)^2 - 3} \right) \cr
& f'\left( {\sqrt {1{1 \over 2}} } \right) = 2 \cdot \sqrt {1{1 \over 2}} \left( {2 \cdot 1{1 \over 2} - 3} \right) \cr
& f'\left( {\sqrt {1{1 \over 2}} } \right) = 2 \cdot \sqrt {1{1 \over 2}} \left( {3 - 3} \right) \cr
& f'\left( {\sqrt {1{1 \over 2}} } \right) = 2 \cdot \sqrt {1{1 \over 2}} \cdot 0 = 0 \cr}
$

Dus ergens heb je iets niet goed gedaan...

Naschrift

$
\eqalign{
& f(x) = (x^2 + 1)(x^2 - 4) \cr
& f'(x) = 2x\left( {x^2 - 4} \right) + \left( {x^2 + 1} \right) \cdot 2x \cr
& f'(x) = 2x(x^2 - 4 + x^2 + 1) \cr
& f'(x) = 2x\left( {2x^2 - 3} \right) \cr}
$

Heb je 't?

WvR
zaterdag 29 augustus 2020

©2001-2024 WisFaq