Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Druk x uit in y

Hallo
Ik heb een voorbeeld gestuurd van mijn vraag. Wat mij dwars ligt hier is dat mijn antwoord verschilt van mijn antwoordenboekje en ik kan mijn fout niet vinden. Zou u dit misschien kunnen toelichten?

kim
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 26 augustus 2020

Antwoord

Je schrijft ergens:

$
\eqalign{xy - \frac{1}
{2}x - 2x }
$

Dat wordt dan:

$
\eqalign{xy - 2\frac{1}
{2}x }
$

Jij schreef echter:

$
\eqalign{xy - 1\frac{1}
{2}x}
$

Dus daar gaat het mis.

Uiteindelijk had het zoiets kunnen worden:

$
\eqalign{
& y = \frac{1}
{2} + \frac{{2x}}
{{x + 3}} \cr
& y - \frac{1}
{2} = \frac{{2x}}
{{x + 3}} \cr
& \left( {y - \frac{1}
{2}} \right)\left( {x + 3} \right) = 2x \cr
& xy + 3y - \frac{1}
{2}x - 1\frac{1}
{2} = 2x \cr
& xy - \frac{1}
{2}x - 2x = - 3y + 1\frac{1}
{2} \cr
& xy - 2\frac{1}
{2}x = - 3y + 1\frac{1}
{2} \cr
& x\left( {y - 2\frac{1}
{2}} \right) = - 3y + 1\frac{1}
{2} \cr
& x = \frac{{ - 3y + 1\frac{1}
{2}}}
{{y - 2\frac{1}
{2}}} \cr
& x = \frac{{ - 6y + 3}}
{{2y - 5}} \cr}
$

Het idee was goed en zoals je ziet kan je teller en noemer vermenigvuldigen met hetzelfde getal om de breuken weg te werken.

Helpt dat?

WvR
woensdag 26 augustus 2020

©2001-2025 WisFaq