Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toppen berekenen

Hallo,
Gegeven is de formule y=ax2+bx. De x top is gelijk aan -b/2a.
Ik begrijp hierbij niet waar de 2 vandaan komt zou u dat kunnen uitleggen?
Alvast dankuwel

kim
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 24 augustus 2020

Antwoord

Je kunt de symmetrie-as van een parabool bij een gegeven voorschrift $y=ax^{2}+bx+c$ altijd berekenen met:

$\eqalign{x_{top}=-\frac{b}{2a}}$

In jouw geval is c=0, dus vandaar. Helpt dat?

Je kunt dat ook terugvinden bij de 3. ABC formule waarbij D=0.

WvR
maandag 24 augustus 2020

©2001-2024 WisFaq