Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortels

Hallo,
Bij de vragen die ik heb gestuurd begrijp ik niet waarom de eerste wel herleid mag worden maar de tweede niet (zo staat het in mijn antwoordenboekje), want de tweede is toch ook herleidbaar?
Alvast dankuwel

kim
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 22 augustus 2020

Antwoord

Het gaat om:

$
\eqalign{x = \frac{{\sqrt {10} }}
{{\sqrt 5 + \sqrt 2 }} = ?}
$

...en dat kan je wel herleiden als je wilt. Dat kan heel mooi met de worteltruuk.

$
\eqalign{
& \frac{{\sqrt {10} }}
{{\sqrt 5 + \sqrt 2 }} = \cr
& \frac{{\sqrt {10} }}
{{\sqrt 5 + \sqrt 2 }} \cdot \frac{{\sqrt 5 - \sqrt 2 }}
{{\sqrt 5 - \sqrt 2 }} = \cr
& \frac{{\sqrt {50} - \sqrt {20} }}
{3} = \cr
& \frac{{5\sqrt 2 - 2\sqrt 5 }}
{3} = \cr
& 1\frac{2}
{3}\sqrt 2 - \frac{2}
{3}\sqrt 5 \cr}
$

Het kan wel. Als je maar geen rare dingen doet. Hoe moeilijk kan dat zijn?

WvR
zaterdag 22 augustus 2020

©2001-2024 WisFaq