Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Is de driehoek rechthoekig?

Beste heer/mevrouw,
Hoe bereken je in een driehoek of een hoek 90 graden is? Ik heb al een voorbeeld gestuurd via de mail.
Alvast dankuwel

nala
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 augustus 2020

Antwoord

Om te laten zien dat een driehoek rechthoekig is gebruik je de 'omgekeerde stelling van Pythagoras'.

Kort gezegd stelt de normale stelling van Pyhthagoras dat als een driehoek rechthoekig is dat de som van de kwadraten van de rechthoekszijden gelijk is aan het kwadraat van de schuine zijde.De omgekeerde stelling van Pythagoras stelt dat als de som van de kwadraten van de rechthoekszijden gelijk is aan het kwadraat van de schuine zijde dan is de hoek van de rechthoekszijden 90o.

In jouw opgave:

q90354img1.gif

Je moet nu gaan onderzoeken om $\angle C$ gelijk is aan 90o. Dat kan je dan doen door te onderzoeken of:

AC2 + BC2 = AB2

AC en BC zijn al bekend. Je moet alleen nog even AB uitrekenen, maar dat kan met gelijkvormigheid. Toch?


Je weet:

$
\eqalign{
& \Delta ABC \sim \Delta DBE \cr
& \frac{{AB}}
{{DB}} = \frac{{BC}}
{{BE}} = \frac{{AC}}
{{DE}} \cr}
$

Zou het dan lukken? Anders nog maar even vragen dan...

WvR
woensdag 19 augustus 2020

©2001-2024 WisFaq