Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 90276 

Re: Re: Re: Re: Toegepaste differentiaalrekenen

Beste,

Oke da heeft mij verduidelijkt, die dubbele variabele werkt best bij gekoppelde snelheden neem ik aan.

Dus als ik zo een beetje alles begrijp de formule van de ene zijde is 40.000- 1/4x2\pi(dus de zijden van de halve cirkel die ook de breedte is van de rechthoek) en de rechte zijde van het rechthoek is (40.000/x)-1/4x\pi, en om die onbekende weg te werken neem ik de afgeleiden van de rechte zijde dus dat wordt (-40.000/x2)-\pi/4 dat stel ik gelijk aan 0 om de kritische punten te vinden van het minimale afmetingen te vinden, ik kom uit op ongeveer 225,67m voor de x waar het mij nie helemaal logisch klinkt dan de diameter van de halve cirkel of de rechte zijde van rechthoek :(

Steeve
Student universiteit België - dinsdag 21 juli 2020

Antwoord

Hallo Steeve,

Je vergeet dat de lengte van de cirkelbogen ook meetellen bij de totale omtrek, en je vergeet dat je de kosten moet minimaliseren, niet alleen de zijde y. Probeer te werken volgens een overzichtelijke structuur:

Oppervlakte station: A=40.000 m2
Stel breedte x.
Oppervlakte halfcirkelvormige delen: Ac=\pi/4·x2
Dan blijft over voor de oppervlakte van de rechthoek:

q90284img1.gif

Ar=x·y, dus y=Ar/x

q90284img2.gif

Kosten Kr rechte stukken (2y) zijn €400,- per meter, dus:

q90284img3.gif

Lengte gebogen stukken: \pi·x, kosten: €700,- per meter, dus:

q90284img4.gif

Totale kosten Kt:

q90284img5.gif

Hiervan willen we het minimum berekenen, dus:
Kt'=0

q90284img6.gif

Vul deze waarde in de formule van Kt in om de minimale kosten te vinden.

GHvD
dinsdag 21 juli 2020

©2001-2025 WisFaq