Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie opstellen

Bereken exact de waarden van a en b waarvoor de grafiek van de functie g(x)=√(ax+b) en de grafiek van f(x)=4x3-20x2+25x elkaar raken in een punt op de verticale lijn x=1.

Het volgende heb ik gedaan. Elkaar raken betekent fx)=g(x)
f'(x)=g'(x) maar hoe ik dit verder moet aanpakken weet ik niet.

Wiskun
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 16 juli 2020

Antwoord

Je weet al dat x=1, dus bereken f(1) en g(1) en stel f(1)=g(1). Bereken f'(1) en g'(1) en stel f'(1)=g'(1). Volgens mij krijg je een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden (a en b). Oplossen geeft je de waarden voor a en b.

Zou dat lukken?

WvR
donderdag 16 juli 2020

©2001-2024 WisFaq