Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De kettingregel

Hallo,

De opdracht is als volgt:
Differentieer: h(x)=x(2x-1)2

Deze kun je oplossen door eerst de haakjes weg te werken m.b.v. het merkwaardig product:
h(x)=x·(4x2+4x+1)=4x3+4x2+x
dit geeft h'(x)=12x2+8x+1

Maar dit soort functies zou je toch ook met de kettingregel moeten kunnen differentieren?
Als ik dit probeer kom ik op het volgende:

h'(x)=2x(2x-1)·2=4x(2x-1)=8x2-4x

Ik kom dus niet op dezelfde antwoorden en kom er niet uit waarom dit zo is. Wat gaat er verkeerd?

Zouden jullie hier voor mij naar willen kijken?

Alvast dank!

Anouk
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 8 juli 2020

Antwoord

Hallo Anouk,

Bij jouw poging om h'(x) te bepalen, heb je de factor x voor de haakjes behandeld alsof dit een constante is. Maar x is niet constant! Je hebt hier te maken met het product van twee functies:

h(x)=f(x)·g(x)

met f(x)=x en g(x)=(2x-1)2

Om h'(x) te bepalen, moet je dus de productregel toepassen:

h'(x)=f'(x)·g(x)+f(x)·g'(x)

f'(x)=1
g'(x)=2(2x-1)1·2 (inderdaad: kettingregel!)
g'(x)=8x-4

Als je dit netjes in de productregel invult, dan kom je uit op dezelfde afgeleide.

GHvD
woensdag 8 juli 2020

©2001-2024 WisFaq