Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Argument complexe breuk

Goede morgen,
ik ben nu aan een studie bezig van complexe getallen en dat lukt vrij goed.
Ik heb nu een probleem met complexe getallen en de toegepaste goniometrie.
Er zijn 3 werkvormen. Re, Im en Arg.
Ik heb nu last van 2 oefeningen
1) Arg{(z+i)/z-i})=-$\pi$/4 .
Antwoord:x2+y2=1 en (x,y)niet (1,0)
2) Arg{(z+1)/(z-1)}=0
Antwoord y=x+1 en (x,y) niet (0,1)
De andere vormen ,Re en Im heb ik nu wel door en kan ik goed oplossen.meestal komen er dan kegelsneden te voorschijn.
Graag wat hulp als er iemand wat tijd kan vinden voor mij.
Groetjes en nog een fijne dag.

RIK LE
Iets anders - vrijdag 3 juli 2020

Antwoord

In beide gevallen raad ik aan $z=x+\mathrm{i}y$ te schrijven en de breuken netjes uit te werken.
De eerste wordt
$$\frac{x^2+y^2-1+2x\mathrm{i}}{x^2+(y-1)^2}
$$en de tweede
$$\frac{x^2+y^2-1-2y\mathrm{i}}{(x-1)^2+y^2}
$$Daarna moet je je realiseren wat $\mathrm{Arg}=-\frac\pi4$, en $\mathrm{Arg}=0$ betekenen voor de reële en imaginaire delen.

Bijvoorbeeld in het eerste geval $\mathrm{Arg}(u+\mathrm{i}v)=-\frac\pi4$ betekent dat $u\ge 0$ en $v=-u$; dat geeft dus een betrekking voor $x$ en $y$.

kphart
vrijdag 3 juli 2020

©2001-2024 WisFaq