Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De waarde a en b berekenen bij complexe getallen

Goedemorgen ,
Ik ondervind bij het maken van oefeningen over allerlei aspecten van de complexe getallen weinig of geen moeilijkheden, maar dit is er wel eentje waar ik geen goede raad mee weet...

Gegeven in C: z2+az+b= 0 en één wortel w1= 3+i is gegeven. Bereken a en b.

Ik moet niet de ganse oplossing hebben. Alleen wat aanzet als het even kan .Een nuttige methode om op te lossen is mijn eigenlijke vraag rond deze oefening en dan zien we wel.

Bedankt voor jullie moeite.

Rik Le
Iets anders - woensdag 17 juni 2020

Antwoord

Er geldt:
$
\left( {z - w_1 } \right)\left( {z - w_2 } \right) = z^2 - (w_1 + w_2 )z + w_1 w_2
$
Als $
w_1 w_2
$ en $
w_1 + w_2
$ reëel zijn en $
w_1 = 3 + i
$. Wat is dan $
w_2
$ ?
Dat zal toch niet de geconjugeerde zijn?
Reken $
\left( {z - 3 - i} \right)\left( {z - 3 + i} \right)
$ maar 's uit.

WvR
woensdag 17 juni 2020

©2001-2024 WisFaq