Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samengestelde intrest

Ik moet volgende vraag kunnen oplossen:

'Over 6 jaar en 5 maanden wil Merve over 5000 euro beschikken. Hoeveel moet ze daarvoor nu beleggen, als er voor de 6 jaar 1,50% samengestelde intrest wordt verrekend en voor de laatste 5 maanden 0,90% intrest?'

Gegevens: n= 6j5m ; K = €5000 ; u1 = 1,0150; u2 = 1,009
Gevraagd : k (beginkapitaal) = ?
Formule : k=K/un

Nu zit ik vast omdat het 2 verschillende periodes zijn met 2 verschillende intresten.
Kan iemand mij helpen?

Mirte
3de graad ASO - dinsdag 9 juni 2020

Antwoord

Als je er vanuit gaat dat de rente per jaar is dan moet voor het beginkapitaal B gelden:

$
\eqalign{
& B \cdot 1,015^6 \cdot 1,009^{\frac{5}
{{12}}} = 5000 \cr
& B = \frac{{5000}}
{{1,015^6 \cdot 1,009^{\frac{5}
{{12}}} }} \approx 4556 \cr}
$

Helpt dat?

WvR
dinsdag 9 juni 2020

©2001-2024 WisFaq