Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De rest van de deling

Ik moet het volgende berekenen, maar ik snap niet wat ik moet delen met de regel van Horner en hoe ik aan de oplossing kom.
De resten van de delingen van de veelterm A(x) door x, x+1 en x-1 zijn respectievelijk 1, 1 en 3. Bepaal de rest van de deling van A(x) door x(x2-1).
De oplossing is x2+x+1.
Bedankt alvast!

Nisa H
2de graad ASO - zondag 7 juni 2020

Antwoord

Je hebt vast de stelling gehad dat als je $A(x)$ door $(x-a)$ de rest gelijk is aan $A(a)$.

Verder, als je $A(x)$ door $x(x^2-1)$ deelt krijgt je een rest van de vorm $px^2+qx+r$; dus
$$A(x)= B(x)\cdot x(x-1)(x+1) + px^2+qx+r
$$Vul nu achtereenvolgens $x=0$, $x=1$, en $x=-1$ in. Dan krijg je drie vergelijkingen voor $p$, $q$, en $r$.

kphart
zondag 7 juni 2020

©2001-2024 WisFaq