\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 89994 Re: Sigma-notatie Dankuwel, ik snap wel dat de formule een sommatie is van (a+b)n maar ik begrijp niet hoe dit te interpreteren hoe loopt:S 0 tot 5 (5,k)(-a)kIs dat -a0+-a1+-...a5? mboudd Leerling mbo - zaterdag 30 mei 2020 Antwoord Je vergeet de binomiaalcoëfficiënten! Ik zal je uidrukking uitschrijven en dan nog maar 's verder studeren. In 'je boek' staat er ook nog iets over!$\eqalign{ & \left( {1 - a} \right)^5 = \sum\limits_{k = 0}^5 {\left( {\matrix{ 5 \cr k \cr } } \right)} \cdot \left( { - a} \right)^k \cr & \left( {1 - a} \right)^5 = \left( {\matrix{ 5 \cr 0 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^0 + \left( {\matrix{ 5 \cr 1 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^1 + \left( {\matrix{ 5 \cr 2 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^2 + \left( {\matrix{ 5 \cr 3 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^3 + \left( {\matrix{ 5 \cr 4 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^4 + \left( {\matrix{ 5 \cr 5 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^5 \cr & \left( {1 - a} \right)^5 = 1 \cdot 1 + 5 \cdot - a + 10 \cdot a^2 + 10 \cdot - a^3 + 5 \cdot a^4 + 1 \cdot - a^5 \cr & \left( {1 - a} \right)^5 = 1 - 5a + 10a^2 - 10a^3 + 5a^4 - a^5 \cr}$Get the picture?NaschriftVoor wat betreft de bijzondere gevallen:Gebruik: $\eqalign{\left( {\matrix{ n \cr k \cr } } \right) = {{n!} \over {k! \cdot \left( {n - k} \right)!}}}$Je krijgt dan:$\eqalign{\left( {\matrix{ n \cr 2 \cr } } \right) = {{n!} \over {2! \cdot \left( {n - 2} \right)!}} = {{n!} \over {\left( {n - 2} \right)! \cdot 2!}} = \left( {\matrix{ n \cr {n - 2} \cr } } \right)}$Of ook:$\eqalign{\left( {\matrix{ n \cr 2 \cr } } \right) = {{n!} \over {2! \cdot \left( {n - 2} \right)!}} = {{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot n} \over {1 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot n - 2}} = {{\left( {n - 1} \right) \cdot n} \over {1 \cdot 2}} = {1 \over 2}n\left( {n - 1} \right)}$Bedenk dat je teller en noemer door ${1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot n - 2}$ kunt delen.Bedoel je dat? Zie Binomiaalcoëfficiënt WvR zaterdag 30 mei 2020 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Dankuwel, ik snap wel dat de formule een sommatie is van (a+b)n maar ik begrijp niet hoe dit te interpreteren hoe loopt:S 0 tot 5 (5,k)(-a)kIs dat -a0+-a1+-...a5? mboudd Leerling mbo - zaterdag 30 mei 2020
mboudd Leerling mbo - zaterdag 30 mei 2020
Je vergeet de binomiaalcoëfficiënten! Ik zal je uidrukking uitschrijven en dan nog maar 's verder studeren. In 'je boek' staat er ook nog iets over!$\eqalign{ & \left( {1 - a} \right)^5 = \sum\limits_{k = 0}^5 {\left( {\matrix{ 5 \cr k \cr } } \right)} \cdot \left( { - a} \right)^k \cr & \left( {1 - a} \right)^5 = \left( {\matrix{ 5 \cr 0 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^0 + \left( {\matrix{ 5 \cr 1 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^1 + \left( {\matrix{ 5 \cr 2 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^2 + \left( {\matrix{ 5 \cr 3 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^3 + \left( {\matrix{ 5 \cr 4 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^4 + \left( {\matrix{ 5 \cr 5 \cr } } \right) \cdot \left( { - a} \right)^5 \cr & \left( {1 - a} \right)^5 = 1 \cdot 1 + 5 \cdot - a + 10 \cdot a^2 + 10 \cdot - a^3 + 5 \cdot a^4 + 1 \cdot - a^5 \cr & \left( {1 - a} \right)^5 = 1 - 5a + 10a^2 - 10a^3 + 5a^4 - a^5 \cr}$Get the picture?NaschriftVoor wat betreft de bijzondere gevallen:Gebruik: $\eqalign{\left( {\matrix{ n \cr k \cr } } \right) = {{n!} \over {k! \cdot \left( {n - k} \right)!}}}$Je krijgt dan:$\eqalign{\left( {\matrix{ n \cr 2 \cr } } \right) = {{n!} \over {2! \cdot \left( {n - 2} \right)!}} = {{n!} \over {\left( {n - 2} \right)! \cdot 2!}} = \left( {\matrix{ n \cr {n - 2} \cr } } \right)}$Of ook:$\eqalign{\left( {\matrix{ n \cr 2 \cr } } \right) = {{n!} \over {2! \cdot \left( {n - 2} \right)!}} = {{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot n} \over {1 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot n - 2}} = {{\left( {n - 1} \right) \cdot n} \over {1 \cdot 2}} = {1 \over 2}n\left( {n - 1} \right)}$Bedenk dat je teller en noemer door ${1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot n - 2}$ kunt delen.Bedoel je dat? Zie Binomiaalcoëfficiënt WvR zaterdag 30 mei 2020
Zie Binomiaalcoëfficiënt
WvR zaterdag 30 mei 2020
©2001-2024 WisFaq